Akademia Młodego Kucharza

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Rozwałkowane kromeczkiW dniu 16.02.2018 r. dzieci z klas I - III pojechały na zajęcia do Akademii Młodego Kucharza w Opolu. Na miejscu robiliśmy chrupiące „koszyczki” - babeczki w foremkach kokilkach. Zamiast ciasta użyliśmy pełnoziarnistego chleba tostowego. Odkroiliśmy skórki i rozwałkowaliśmy kromki. Wyłożyliśmy nimi foremki. Pokroiliśmy plastry szynki i wyłożyliśmy dno „koszyczków”. Potem pokroiliśmy w kostkę paprykę i ser żółty, posiekaliśmy szczypiorek. Po dodaniu tych składników i kukurydzy do foremek, zalaliśmy wszystko surowym jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i przyprawami.
Później panie z Akademii wstawiły nasze babeczki do piekarnika, gdzie piekły sie ok. 15 min. Upieczone chlebowe „koszyczki” zjedliśmy z apetytem, bo strasznie zgłodnieliśmy czekając. Najedzeni, w dobrym humorze, poszliśmy do autobusu i wróciliśmy do szkoły.