Klasy I i II w piekarni

Ocena użytkowników: / 0
SłabyŚwietny 

Robimy bułeczki :)W ramach innowacji „Kulinarne pierwszaki”, uczniowie  mieli  możliwość obserwować cykl produkcyjny w piekarni Margos w Chrząszczycach, a wszystko dzięki uprzejmości właścicieli.
Na pieszą wycieczkę wybraliśmy się razem z klasą II, która realizowała tematy o zdrowiu i właściwym odżywianiu.
Wizytę rozpoczęliśmy od zdjęcia kurtek, ponieważ wewnątrz było bardzo gorąco, a następnie rozpoczęliśmy zwiedzanie piekarni. Na początku weszliśmy do pomieszczenia, w którym znajdowała się maszyna do wyrobu ciasta chlebowego. Nasza przewodniczka, właścicielka piekarni, dokładnie opowiedziała nam, do czego służą poszczególne urządzenia. Mogliśmy też zapoznać się tam z kolejnymi etapami wypieku chleba i bułek. Najpierw obserwowaliśmy, jak w ogromnej  dzieży mieszają się składniki ciasta. Ogromne mieszacze ugniatały je, aż ciasto osiągnęło odpowiednią strukturę. Następnie zobaczyliśmy, jak gotowe ciasto jest porcjowane i ręcznie kształtowane. Bochenki trafiały do obsypanych mąką foremek, przygotowywane były do wyrośnięcia i włożenia do tradycyjnego pieca piekarniczego. Największą jednak atrakcję stanowiło dla uczniów samodzielne formowanie bułeczek. Wypieki udały się wyśmienicie, a po ich upieczeniu i ostudzeniu, właścicielka piekarni przywiozła nam je do szkoły.
Wycieczka zakończyła się degustacją drożdżówek, które wcześniej zostały wyjęte z pieca. Była bardzo udana, dostarczyła uczniom niezapomnianych wrażeń oraz uzmysłowiła, że praca piekarza jest bardzo ciężka.
Składamy serdeczne podziękowania właścicielom piekarni Margos, za życzliwe przyjęcie, za gościnność oraz za przekazanie informacji o tajnikach piekarskiego rzemiosła.